Logeren

 

kar en paard

Op onze zorgboerderij bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan een logeergroepje. Dit is een vast groepje van maximaal zes kinderen met vaste begeleiding, dat één of twee keer in de maand een weekend komt logeren. De rest van het gezin kan even op adem komen en het kind heeft een heerlijk een goed begeleid weekend. Samen wordt er geleerd over het leven op de boerderij, de natuur, jezelf en elkaar.

Het logeren moet voor ieder kind leuk en vertrouwd zijn, zodat hij of zij zich lekker kan ontspannen. Ook wordt er gewerkt aan sociale vaardigheden, normen en waarden, zelfkennis, assertiviteit en zelfredzaamheid. De veiligheid van dezelfde kinderen, vertrouwde begeleiding en een huiselijke boerderij, bieden een goede basis om te kunnen ontwikkelen.

Wie?

zakdoekkopieDe Gastvrijheid heeft er belang bij dat de logees passen in de groep en het team van de Gastvrijheid. Uiteraard dient hij of zij ook affiniteit te hebben met een boerderij en de daarbij behorende werkzaamheden. Bij de groepssamenstelling van de logeergroepen kijken wij naar leeftijd, niveau en interesses daarnaast maken wij gebruik van enkele proef dagen en/of weekenden.

Wij hanteren een registratielijst. De samenstelling van de logeergroep achten wij belangrijk dan het moment van aanmelding.

Wanneer?

Een logeerweekend begint op vrijdag om 17.00u. Op zondag worden de kinderen om 12.00u weer opgehaald. Er is dan tot 13.00u nog een mogelijkheid om met ouders en kinderen het weekend te evalueren.

Hoe ziet een weekend eruit?

In de week voor het logeerweekend krijgen (ouders van) de kinderen het programma per mail toegestuurd. Waar mogelijk wordt deze gekoppeld aan het thema van dat moment. Zo kunnen kinderen zich al voorbereiden en komen zij niet voor verrassingen komen te staan. Dit programma hangt vervolgens ook in de leefruimte, samen met het corvee schema. Tijdens het logeerweekend wordt er altijd op dezelfde momenten gegeten. Op het corvee schema, staat wie er wanneer de tafel afruimt, afwast, afdroogt of stofzuigt.

Daarbij worden er ook altijd rustmomenten ingepland. Wanneer het is afgesproken, kan hier een beeldscherm bij worden gebruikt. Dit echter altijd in beperkte en afgestemde mate.

Op vrijdag is er na het eten ook al een avondprogramma. Dit kan bijvoorbeeld spel, sport of creativiteit zijn. Op zaterdag is er veelal vanaf 10.00u een uitstapje. Begeleiding zoekt voor iedere weekend een ander uitstapje, zodat alle interesses aan bod komen. Dit kan bijvoorbeeld een workshop, speurtocht of open dag zijn. Meestal wordt er dan ook op locatie geluncht, waarna het programma zich vervolgt.

Op zaterdag mag volgens afspraak telkens een ander kind zijn recept koken met begeleiding. Bij de meeste groepjes mag diegene dan ook een avondprogramma bedenken voor die dag. Uiteraard wordt dit beiden zorgvuldig begeleidt.

Op zondag wordt tijdens het ontbijt het weekend besproken. Hierna mogen de kinderen zelf hun tas inpakken en bed afhalen. Als dit goed is gebeurd, voeren we gezamenlijk de dieren. Hierna is er vrije tijd totdat de kinderen weer naar huis gaan.

weekendafsluiting

Anders dan weekend logeren?

Naast weekend logeren in een vast groepje, is het ook mogelijk te logeren op andere dagen van de week voor één of meerdere dagen. Ook in de (school) vakantie is het mogelijk bij ons te logeren.