Dag

Wie?

hond wassen

De Gastvrijheid vind het belangrijk dat haar cliënten het naar de zin hebben

Het doorlopen van een proefperiode laat zien of De Gastvrijheid de juiste zorgboerderij voor u of uw zoon/dochter is.en dat zij op De Gastvrijheid de zorg vinden die zij nodig hebben. Uiteraard is het prettig dat hij of zij ook graag op een boerderij willen verblijven en dat zij affiniteit hebben met de dagelijks werkzaamheden op en om de zorgboerderij. Samen dragen wij bij aan het succes De Gastvrijheid.

Wanneer?

paardenEen logeerweekend begint vrijdag tussen 16.30 en 17.30 met koffie/thee of iets anders, even bij- kletsen met kind en ouders, kijken naar de dieren die er deze maand weer zijn geboren etc. Als ouders en verzorgers zijn vertrokken wordt formeel gestart met het programma (zie hieronder voor een voorbeeldprogramma). Zondag tussen 12.00 en 13.00 afsluiting met koffie/thee of iets anders en kort evalueren. De ontwikkeling van het kind wordt, indien gewenst, iedere maand in een rapportage beschreven.

Hoe ziet een dag eruit?

Dierenverzorging:

De zorgboerderij biedt ondersteunende en activerende begeleiding aan. Uw kind zal vanaf het begin betrokken worden bij het reilen en zeilen op onze zorgboerderij. De taken en werkzaamheden zijn afgestemd op de wensen van de deelnemer en de mogelijkheden van de zorgboerderij. De activiteiten omtrent de dierverzorging zijn zeer gevarieerd en bestaan o.a. uit observeren van de dieren (ziekte of andere gebreken leren herkennen), knuffelen van dieren, meehelpen voeren, paardenverzorging en de stallen uitmesten.

Zorgboerderij ‘De Gastvrijheid’ werkt samen met het gemengd agrarisch bedrijf van de familie Hendrikx. Zij wonen op de boerderij en runnen het bedrijf. De zorg staat centraal en het productiegedeelte is daar volledig op aangepast. Het welzijn van het kind staat daarom bij ons geheel centraal. Het verzorgen van de dieren en alle activiteiten die op de boerderij plaatsvinden zijn een middel om dit welzijn te bevorderen. Er is dan ook voldoende tijd om de dieren te observeren, om over de dieren te vertellen en erover te leren.

Tuinbouw en andere werkzaamheden:

Naast de dierverzorging biedt de Gastvrijheid activiteiten in de vorm van werken in onze groente-, sier-, bloemen- en bollentuin en de groentekas. Ook wordt er tijd besteed aan onderhoudswerk van de stallen, de poel, boomgaard, zithoekjes, nestkastjes etc. Kortom, zorgen dat het erf er netjes bij ligt. Dan wordt er ook nog aandacht besteed aan gereedschapsleer en materialenkennis. Zoals zagen, timmeren, schroeven, lassen en schilderen. De bezigheden worden altijd aangepast aan de vaardigheden van het kind.

Wij vinden het belangrijk dat de basis wordt gelegd in algemene handelingen als vegen, spitten, werken met een riek en gaffel, zagen en timmeren, sleutelen en schroeven, snoeien en planten, lassen schilderen enz. Uw kind zal veel bijleren doordat al het gereedschap bij naam wordt genoemd en er wordt uitgelegd hoe en waarom er zo mee wordt gewerkt.

Ontspanning:

Ons programma is zo ingericht dat na werken, ook ontspanning is. Om 12 uur, wordt er geluncht met knakworstjes, gevolgd door een half uur verplichte rust. Uw kind mag dan zelf weten hoe deze in te vullen bv. door te lezen, spelen op de trampoline of met de skelters etc. Tijdens dit vrije half uurtje is leiding aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Binnen deze verplichte rust ligt de nadruk op ondersteuning van de individuele sociale vaardigheden.
Een aantal keren per jaar gaan we met alle hulpboertjes een dagje uit. Bijvoorbeeld een excursie bij een duivenmelker, palingkwekerij of musea voor kinderen.

Zorg op maat:

Zoals u ziet is het werk zeer gevarieerd. Door hierin af te wisselen, zal hun concentratie zo optimaal mogelijk blijven. De eerste stap is ernaar te streven dat uw kind zich lekker in zijn/haar vel voelt, zich veilig voelt en met voldoening bezig kan zijn. Wanneer hij of zij zich vertrouwt voelt, durft hij/zij nieuwe dingen uit te proberen. Ieder kind krijgt hierbij de verantwoordelijkheid die het aankan.

Wij luisteren naar waar de interesses van uw kind liggen en bieden de mogelijkheid om deze te verruimen. Bijvoorbeeld dieren verzorgen, houtbewerking, paardrijden, muziek maken enz.

poes

Soms zijn er ook minder leuke klusjes die moeten gebeuren. We beginnen altijd met de minst leuke en eindigen met de leukste. Voorbeelden van deze minder leuke karweitjes zijn: Vegen, spitten, werken met een riek en gaffel. Natuurlijk zijn deze ‘minder leuke klusjes’ erg subjectief en zo zal iedere kind zijn eigen voorkeuren en interesses vormen. 

Wanneer?

Dagbesteding is dagelijks mogelijk van dinsdag 10:00 tot en met zaterdag 17:00.